maandag 20 april 2015

Zwemles duurt te lang?

Vanochtend in de krant: zwemles moet sneller.....ouders haken af omdat het te lang duurt.
Dat er gekeken wordt hoe zwemles beter kan, is uiteraard prima. Maar als het alleen maar om sneller gaat, dan heb ik zo mijn twijfels. Het gaat er toch in de eerste plaats om dat kinderen echt goed leren zwemmen? En nee, dat kan niet altijd sneller. Sterker nog: ik denk zelfs dat snel helemaal niet goed is. Als je echt goed wilt leren zwemmen, zal je toch echt ook ervaring op moeten doen. En dat krijg je niet door, bij wijze van spreken, een stoomcursus zwemmen van zes uur (oké, oké, beetje erg overdreven maar jullie snappen mijn punt, hoop ik). Soms heb ik weleens het idee dat ouders het diploma willen zodat kinderen alleen mogen zwemmen en dat het ze veel minder gaat om de veiligheid van hun kroost. En dan zijn er van die ouders die hun spruiten ook meteen alleen laten zwemmen, zonder toezicht, als ze het diploma hebben. "Ze hebben toch een diploma...."Jaja, laat ze eerst maar eens zelf zwemmen terwijl je nog toekijkt, ofzo. Doodeng. Want het is niet alleen zwemmen wat de kinderen doen, het is vooral stoeien met matten, waar ze amper onderuit kunnen komen. In een overvol zwembad waar ze veruit de kleinste zijn en zo onder de eh...voet(?) gezwommen worden.

Investeren in de veiligheid van je kinderen: dát is zwemles. En ja, ik had er ook weleens de kriebels van, van al die uren in het zwembad. De meesten deden twee jaar over hun A en B. Eén heeft alleen A, waar hij drie jaar over deed . (En toen was hij het echt spuugzat....) Oudste heeft zelfs 26 diploma's gehaald. Alles wat maar te halen was hier, op kunstzwemmen na, dan. Dát ging hem net te ver ;-)

Een aantal maanden zat ik ongeveer iedere dag in het zwembad. Eén keer met Kees (de tweede keer reed een vriendje), twee keer met Arie en nog babyzwemmen met Jan. Met Kees en Dirk reed ik omstebeurt met een vriendin , maar dat ging bij Jan niet lukken. De jongsten hebben in een ander zwembad gezwommen, zodat ik met de anderen in het recreatiebad kon zwemmen terwijl zij lesten. Ideaal: we maakten er gewoon een leuke woensdagmiddag van. Verplicht zwemmen dus ;-)

Maar wat vinden jullie? Is sneller nou echt de oplossing? Ik vind van niet....

Snorkelles is ook leuk (vakantie)

vrijdag 17 april 2015

Kind zijn in Amerika: lijkt mij niet leuk!

Heb je het gelezen in de krant van donderdag? Een echtpaar wat zijn kinderen alleen buiten liet spelen, was de kinderen kwijt.....die bleken opgepakt te zijn door de kinderbescherming! Want: (hou je vast!) je kinderen alleen buiten laten spelen zou kindermishandeling zijn! Huh?

Het artikel in de volkskrant is hier te lezen. In het AD was het artikel uitgebreid met de regels in de staten wat betreft buiten spelen.....toch te triest voor woorden.

Kinderen blijken in een bepaalde staat tot hun (jawel: nu komt het, tromgeroffel!) 14e niet alleen naar buiten te mogen! Nou...laten ze dan maar eens hier komen kijken. Kleine knakkertjes moeten van de VVN al alleen naar school als ze in mijn ogen echt nog veel te klein zijn. Daar zouden ze meer van leren....En onze brugsmurfen fietsen kilometers alleen, over enge dijkjes, langs het water......en zijn ook nog maar net twaalf....foei! ;-)

Normaal ben ik een teut als het gaat om kinderen en verkeer. Maar kom op zeg: alleen buiten spelen moet toch de normaalste zaak van de wereld zijn?  Het schijnt per staat te verschillen. En zo schijnt Amerika nog meer vreemde ideeën hebben.
Overbescherming heet zoiets. Ben ik zelf keigoed in ;-) Maar laten we het wel even normaal houden, zeg. Kinderen moeten toch ook lekker zelf hun gang kunnen gaan en lekker met vriendjes hun eigen spel kunnen spelen, zonder dat er weer zo'n irritante ouder staat te beweren dat het fout is wat je doet ;-)

Nu moet ik wel eerlijk blijven natuurlijk. Toen we nog in een woonwijk woonden , zag ik soms hele kleine wurmen heerlijk alleen buiten spelen....vlakbij de sloot enzo. Kijk, dat gaat met toch echt weer te ver de andere kant op!

Wat vinden jullie?

O ja, nog zoiets: onze eerset fietsprofessor schijnt een Amerikaan te zijn, die in de krant van vandaag meldde dat een kind voor en achterop je fiets in Amerika echt niet te vatten is....Ach, dacht ik bij  mezelf, laten we dan nog maar zwijgen over het feit dat er dan ook nog rustig een buggy aan de zijkant van de fiets hangt enz.......


donderdag 16 april 2015

Jawel, een zwaluwtje gespot!

Ik moest gisteren nog nodig zeggen: op de zwaluwtjes letten...
We liepen even onze schuur in, waar diverse nestjes zitten die meestal door één stelletje gebruikt worden (niet allemaal tegelijk hoor ;-)  ) en even dacht ik het getjilp van een zwaluwtje te horen. Dus keek ik omhoog en ja hoor: daar zat een zwaluwtje, vlakbij het favoriete nestje. Ik zag er maar één, maar goed. Misschien komt de partner er dan snel aan (of was ze/hij nu gewoon "verstopt")
Grappig dat het alweer op mijn trouwdag is dat ik ze voor het eerst zie. Je zou bijna gaan denken dat ze ons komen feliciteren ;-)

Nu maar hopen dat ze ook weer echt gaan nestelen. Twee jaar geleden bleken ze verdreven te zijn door roodborstjes. We vroegen ons al af waar ze gebleven waren, want we hadden ze wel gezien. We zagen ze ook wel vliegen....en wat bleek uiteindelijk: er zaten roodborstjes in hun nestje.

Ook mereltjes weten de weg naar die schuur (die een open gedeelte  heeft) te vinden. Maar die maken hun eigen nestjes op hele andere plaatsen, dus dat vinden de zwaluwtjes niet erg.

Ook worden we door grotere vogels bezocht. Reigers, maar ook de ooievaar komt regelmatig langs.

Avifauna
Ik vind het altijd wel leuk, al die vogeltjes. En dan die bedrijvigheid als ze eenmaal jonkies hebben.
Hoe zegt de bijbel dat ook alweer: kijk naar de vogels, ze zaaien niet, ze maaien niet.....(even uit mijn hoofd gezegd). Eerlijk gezegd denk ik dan weleens: maar mensen , wat hebben ze het druk! Zaaien en maaien misschien niet nee, maar ze zijn de hele dag bezig met voedsel zoeken, voeden, opletten voor onraad enz. Dus of ze nou echt zoveel minder stress hebben dan wij, dat durf ik te betwijfelen....(hoewel ik wel snap wat de bijbel bedoelt te zeggen hoor....maar ik moet er toch altijd even aan denken als ik ze zo druk bezig zie...)

woensdag 15 april 2015

Dubbel feest

Zoals gezegd vierden we zondag Jan's verjaardag. En vandaag is mijn jongste jarig én zijn wij 22 jaar getrouwd. Dubbel feest dus.

Ik weet nog dat ik "toen" helemaal nog niet uitgerekend was. Oké, het was nog maar een week, maar de rest kwam allemaal later, dus dat zat toch in mijn hoofd.

Heerlijk vond ik het om eerder verrast te worden door de bevalling, dan duimendraaiend te moeten wachten wanneer het nu eindelijk eens zou gaan komen.....

Ach ja, en nu zijn ze allemaal alweer zo  groot. Wat gaat de tijd toch snel. Ja, ik weet het, een erg afgezaagde zin, maar o, zo waar. Maar eerlijk is eerlijk: iedere leeftijd vind ik heerlijk. Iedere leeftijd heeft zijn eigen leuke  kanten.

Mijn mannetje gaat poffertjes trakteren, dus heb ik ze zojuist lekker warm in een koelbox op school afgeleverd. Het hadden met dit weer natuurlijk ook ijsjes kunnen zijn......

En buiten ga ik maar eens extra opletten of de zwaluwtjes al terug zijn. Ik weet nog dat vorig jaar precies op deze dag het weer de eerste keer was dat ik ze zag. Altijd weer leuk en ik neem mijn petje af dat die beestjes ieder jaar weer weten hoe ze vliegen moeten......volgens mij zou ik wel honderd keer verdwalen op zo'n afstand ;-)

dinsdag 14 april 2015

Van zulke acties smelt ik.....

Zondag vierden we de verjaardag van Jan. Ook zijn achterneefje van bijna drie was aanwezig. Ons kleine neefje wordt deze week drie. Toen Jan dat hoorde, besloot hij spontaan zelf een cadeautje voor het mannetje te gaan kopen! En nee, niet met mijn geld, maar echt met ZIJN geld (toen ik opmerkte dat ik toch al iets zou kopen...) Ik mocht dan zelf kijken of ik ook nog iets zou gaan kopen, maar dit was wel echt ZIJN cadeautje. Ah...daar smelt ik van....
Dus ging Jan, na school, ook echt helemaal zelf naar de winkel in het dorp en zocht ook helemaal zelf een mooi geschenkje uit. Omdat we buiten het dorp wonen en Jan eigenlijk nog niet zo heel lang alleen naar het dorp mag fietsen, is zelf boodschappen doen nog best wel een uniek iets voor hem.
Trots kwam hij naar huis gefietst. Ben benieuwd hoe kleine neefje het gaat vinden! Vast mooi, want alles wat wielen heeft is favoriet!


maandag 13 april 2015

De jongste....

afb. morguefile.com
Zaterdagavond hadden we een feestje van een tante van Harry. Ik ken de meeste neven en nichten wel (van gezicht..) maar daar de kinderen van dus al helemaal niet. Ze wonen geen van allen bij ons, dus zien we ze alleen op familiefeestjes enzo.

Het jongste kleinkind van tante was er uiteraard ook. Ik heb stiekem van hem zitten genieten. Ik moest steeds aan mijn jongste denken. Ook hij liep er als echte jongste tussen, de meesten waren een stuk ouder. (zo ook hier: jongste is niet alleen in het gezin, maar in beide families ook echt de jongste.....)

Hij was ongeveer net zo oud, zelfde kapsel, maar vooral: in zijn doen en laten nog net geen kopietje.

Dan zat hij weer even op een tablet zijn eigen spelletje te spelen (want dat geklets van die grootten is uiteraard helemaal niet interessant voor een kind). Dan hing hij weer even zijn moeder om haar nek. (ben ik echt nog niet te stoer voor...) en dan was hij zijn grote broer aan het uitdagen voor een zoekspelletje.

Grappig om te zien. Maar zal dat jongste-eigen zijn? Even tussen de bedrijven door je moeder knuffelen?
Vertel eens jullie ervaringen?

Als ik hier kijk is het niet alleen de jongste . Eén na jongste kon/kan er ook wat van. En bij jullie?

woensdag 8 april 2015

Foutje bedankt

Jan is bijna jarig, dus was ik gisteren zijn kado's aan het zoeken op internet. Omdat op internet regelmatig spullen goedkoper te vinden zijn, snuffel ik daar graag eerst rond vóór ik naar de speelgoedwinkel o.i.d. ga.

Ik vond wat ik zocht voor een leuke aanbieding, dus besloot ik het maar meteen te kopen. Geen vuiltje aan de lucht, alles liep lekker...

Tot ik na mijn zoeksessie gewoon even op internet wilde....slik. Blijkbaar had ik ergens iets bekeken wat een virusje mee nam....

Overal advertenties. Niet alleen irritant er extra boven en naast, maar ook er over heen! Grrrrrrr.

En het meest irritante: ik heb leuke, betaalde, programmaatjes die dat soort dingen zouden moeten tegen houden of ze zouden moeten opsporen en verwijderen.....maar nee hoor: het stomme gedoe bleef gewoon!

Via internet naar oplossingen gezocht: maar iedere keer gebeurde hetzelfde. Op het moment dat je het verwijderde op de manier die men aanraadde, was het weg.....tot je weer iets deed en dan stond het er vrolijk weer!!

Grr, waar komt dit vandaan????????

Volgens Dirk heeft Harry en hij het er zojuist uitgekregen door heel chrome opnieuw te installeren. Nou, ik hoop dat het blijvend werkt nu! Zucht....